jueves, 16 de octubre de 2014

L'ELECCIÓ DE LES ELECCIONS

Ara que el President ja ha posat les eleccions (plebiscitàries) sobre la taula, i tot i que només n'hagi fet esment d'una manera velada, es demostra que som en vistes d'aquest "rush final" que precipitarà el procés de transició nacional cap a la seva fi.

Ja no sé fins a quin punt el nou 9N ens pot servir de gaire res. Ens pot servir com a termòmetre? De ben segur! Ara bé, a menys que vagin a votar prop de 3 milions de persones a la consulta i la majoria votin Sí-Sí, qualsevol altre resultat menor només servirà per a espantar alguns i envalentir uns altres.


LES ELECCIONS SÓN EL QUID DE LA QÜESTIÓ.

Com seran les eleccions?  Seran eleccions anticipades? Amb llista unitària de partits pro-independència? Amb CiU escindida? Amb ICV- EUiA escindida o defensant el Sí-NO o el Sí-Sí? Amb el PSC encara defensant una Espanya federal? Seran eleccions plebiscitàries amb un únic punt al programa electoral? Hi haurà un punt comú sobre la independència seguit del programa electoral habitual? És possible que es creï una candidatura de país amb la participació de l'ANC, Òmnium, Súmate, ...?

Unes eleccions plebiscitàries són o serien unes eleccions on se sotmet a votació una qüestió política en comptes d'un text legal. Aquesta qüestió política seria el punt principal i els altres temes que poguessin haver-hi al programa serien accessoris. Un plebiscit pur i dur, amb un únic punt sobre la independència portaria únicament a la declaració d'independència però, en cap cas, a unes polítiques concretes. Aquest fet donaria pas a la creació d'un govern de concentració (constituent) per a afrontar el Procés Constituent però,  no hi hauria mandat sobre les polítiques de país.

Per tant, crec que un plebiscit sense un programa electoral de partit queda bastant descartat. Fóra bo saber si volem ser independents, o no, però també si volem polítiques de dretes o d'esquerres.

Un altre punt és saber si els partits pro-independència haurien d'anar en una llista conjunta.
En aquest cas la intel·ligència i el tacticisme polític, que no de partit, han de fer prevaldre l'optimització dels suports al procés. Cal saber si hi ha votants d'Esquerra (molt d'esquerres ) que no veurien bé una coalició amb CIU, i a l'inrevés  (votants molt de dretes que no tolerin aquesta aproximació a ERC). Cal donar aquesta imatge d'unitat? Quants vots traurien CIU+ERC juntes? I separades? Què hi té a dir les CUP? i Iniciativa?

Cal fer un cop d'ull a la LLei d'Hondt i a la irrupció de Podemos com a element desestabilitzador, més a nivell espanyol que català.

Per tot això, i per la pluralitat ideològica de Catalunya, crec que és molt més sensat que els partits es presentin per separat a les plebiscitàries i que, a més del suport a la independència (o no) puguin demanar el vot pel seu programa polític.

La comunitat internacional ens ho ha dit sempre: "els catalans només necessiteu un mandat democràtic"; i d'aquesta manera, s'assoliria.

Una altra cosa seria com es procedeix un cop s'assolís aquest mandat. Segur que ERC voldria proclamar la DUI i quasi asseguraria que CIU abans voldria negociar amb l'Estat Espanyol.
De totes maneres, tots aquests punts hauran de quedar detallats als programes electorals dels partits polítics i el poble decidirà.

A més, aquest procés obligarà a deixar "les mitges tintes" a tots els partits polítics que no vulguin quedar arrasats en les eleccions; parlo de Unió, de Iniciativa i del PSC. Segur que veurem trontollar algun partit i unes quantes desercions.

I per acabar, ens fa falta saber el dia! Quan tindrem aquestes eleccions?


Voldrà Mas esperar a les locals i generals per veure debilitat el PP i poder obrar aleshores? O potser les agendes catalanes i espanyoles ja no es troben al mateix calendari?


No hay comentarios:

Publicar un comentario

AL LÍMIT DE L'ABISME POLÍTIC