viernes, 29 de mayo de 2015

QUO VADIS ICV?

Ja han passat 5 dies de les eleccions municipals del 24M i crec que ja s'han fet tots els titulars.

Per això em centraré un una altra cosa.

Què està fent ICV- EUiA?

La Dolors Camats ja va sorprendre amb una pujada de to poc habitual en els ecosocialistes fa un parell de dies tot amenaçant el President Mas que, si convocava les eleccions el 27S, les esquerres ja estaven a punt per a fer-los fora de la Generalitat. Ells, que sempre se les donen tant de ser moderats i d'esquerres, no van poder reprimir les ganes que li tenien al President.

Potser havia estat l'eufòria de la victòria de Barcelona en Comú, on hi ha diluïda la formació del Joan Herrera i la Camats, però amb els seus comentaris han deixat veure a  tutti pleni que són molt més d'esquerres que no pas nacionalistes (catalans).
Potser ha estat que, veient caure el bastió de CiU a Barcelona ja es veien tombant la Generalitat Convergent d'aquí a quatre dies.

O potser no!!


Avui he vist, estupefacte, com el programa @PuntcatTV3 de l'Ariadna Oltra, periodista que destaca per una professionalitat inqüestionable, ha estat víctima del furibund atac de les xarxes socials amb un #TV3noemrepresenta.

I és curiós com, analitzant tot el seguit de tuits que atacaven el PuntCat i titllaven TV3 de manipuladora, he pogut veure com, bàsicament hi havia la parròquia dels d'ICV i els de Barcelona en Comú (a part de tots els freeriders defensors de la mare pàtria).
Hi he vist el Coscubiela, el Joan Mena, l'Agustí Colom, la Marta Rivas,... entre d'altres; primeres espases d'Iniciativa.

I clar.. es veu que treien foc pels queixals perquè no eren al debat. Debat que, per cert, s'havia confegit com a debat entre sobiranistes per parlar de quins passos fer i de com aconseguir la independència. I clar, que jo sàpiga, a ICV no són independentistes.. .ells són d'esquerres i la independència no és una prioritat (paraules seves).

En definitiva, que estaven una mica nerviosos.
..............................................

Per què?


Doncs perquè tenen un problema greu. Si no fos per les coalicions "Guanyem" i "En comú", els ecosocialistes han retrocedit a tot arreu.

I per què?

Doncs perquè tenen un problema. Els altres partits els hi han menjat el terreny. Els d'Iniciativa (que crec que voldrien ser al vaixell indepe) veuen que hi ha altres partits que s'han posicionat millor que ells en el seu nínxol polític. El primer és ERC, partit que aglutina l'independentisme d'esquerres i que és un garant del vot sobiranista. Més a l'esquerra hi ha les CUP; partit anticapitalista i independentista que ha seduït molta més gent de la prevista. 

I ICV?     ICV es troba al mig d'aquests dos partits (ERC i CUP). Té mala peça al teler.

Com ja sabeu, ERC i CUP han estat els partits que més han crescut a nivell global a Catalunya.

Aquest fet obliga als d'Iniciativa a divagar "entre dos aigües" en el tema independentista i també en el social, i els aboca al fenòmen de "Podemos"; que a Catalunya es presenta en formacions independents amb noms com Barcelona en Comú, Terrassa en Comú, Guanyem Badalona, etc...

I què passa?

Doncs que aquesta nova forma de conglomerat de partits ultrapassa les sigles d'ICV-EUiA. I on queden les velles glòries ecosocialistes? Algú dubte que ara mateix Ada Colau no té més força que l'Herrera o la Camats? Avui mateix la monja Teresa Forcades es postulava com a candidata a encapçalar la candidatura d'esquerres Catalunya en Comú (a mode d'imitació del model d'èxit de Barcelona);  tothom "els puja a les barbes".
Els d'ICV poden quedar assimilats per aquesta pròpia inèrcia i afany d'aglutinar les esquerres.

Tot i així, això que fan és molt perillós perquè no és dubtós que Procés Constituent és independentista i que Podemos no ho és. Aquesta mélange els pot passar factura, entre d'altres.

En definitiva; l'esquerra ha fet molts moviments corporatius i associatius i s'haurà de redefinir, reanomenar i recomposar. I a les sigles ICV-EUiA els poden quedar quatre dies.

I què pot passar? 

Passarà que el Pablo Iglesias els demanarà lleialtat i obediència (a aquestes noves coalicions) a les directrius del Podemos de Madrid?
Caminaran soles les candidatures triomfadores del "Guanyems" o dels "En Comuns"? A qui faran lleialtat? 

Doncs avui, tot veient la crítica que han fet sobre el programa de TV3 PuntCat per a elaborar un debat ( totalment lícit) entre sobiranistes, i en canvi no dir res, per exemple, que avui mateix TVE ha dit que tornarà a emetre toros en horari infantil, m'ha semblat veure un malestar desbocat que, potser és la ràbia de no veure's asseguts en un debat que, molt en el fons, també és el seu o ho hauria d'haver estat.

I que potser aquesta nova esquerra que han muntat a corre-cuita... els pot estar passant per sobre.

O encara quedaria una última opció que, dient-ho mal dit i essent políticament incorrecte, molt a l'estil Joan Laporta, faria així:

"Al loro, que algunos dicen que son del Barça y no lo son".

Així que... "Quo Vadis ICV?"

No hay comentarios:

Publicar un comentario

AL LÍMIT DE L'ABISME POLÍTIC